Smerter

Hvordan et menneske oplever smerte er individuelt.

Smerte er ikke i sig selv en sygdom, men en livsvigtig advarselsfunktion. Smerte er en del af kroppens forsvar, der fortæller os, når vi er ved at få en fysisk skade og dermed forsøger at få os til at begrænse skadens omfang. Den får os efterfølgende til at beskytte det område af kroppen, som er skadet, hvilket er nødvendig for heling af skaden. Smerte er således et signal fra kroppen, som fortæller os om vores fysiske tilstand.

Når kroppen ikke selv kan klare skaden, fx. når et led ikke kan bevæge sig så meget som det bør, overbelaster/fejlbelaster man området omkring. Dvs. at man kompenserer i områderne omkring skaden og derved får et større område med symptomer. Nogle gange er det det fejlbelastede område som man først mærker symptomerne fra og ikke fra den oprindelige skade. Derfor er det meget vigtigt at finde den egentlige årsag, og ikke kun behandle det smertefulde område.

Der er mange ting der spiller ind på hvordan et menneske oplever symptomer/smerter. Hvis man er i en følelsesmæssigt presset situation, fx. på sit arbejde eller privatliv, har det stor betydning for hvordan man oplever og håndterer sine symptomer.